Преподобные Нил Сорский и Иннокентий Комельский. Сочинения

Глаголеть бо блаженый Грігоріе Синаит: «Аще не оставленъ будет человекъ и побеженъ будет и пообладанъ, порабощся всякою страстію и помыслом и духом побеждаемь, и ни /л. мов./ от делъ помощь об- ретаа, или от Бога, или от нечего отнудь, яко вмале убо и въ нечааніе пріити, насилуемъ въ всех, не может съкрушитися и имети себе под всеми и последнейша и раба всем, и самых бесовъ горша, яко отнудь насилуема и побежаема. И се есть смотрителное Промысла и наказа- телное смиреніе: имже второе и высокое от Бога дается, еже есть бо- жественаа сила, действующіа и творящіа вся, еа ради съсуд себе того видя выну, и тоа ради чюдеса Божіа /л 49/ делающь». Внимай же съ страхом се: аще не смириши мудрованіе свое, оставляет тя благодать, и съвершене падаеші въ вещех, въ нихже помыслы токмо искушаеши- ся. Еже бо стояти въ добродетелех не твое есть, но благодать та есть, носящіа тя на дланех руку своею, съблюдающи от всех съпротивныхъ. Вънимати же опасно подобает нам сіе, да некако от нас вина будет, еже укреплятися на нас лукавым помыслом, — поеже не праве нам шествовати путь Божій, но развращене /л 49 об./ и несъблюдне. Съ мнозем убо усръдіемъ и тщаніем обдержно по божественых Писаніихъ всех жительство провожати, елико по силе, вся въ смиреніи благо- честне творяще, хотящему прилежати любви Божіей и истинно спас- тися, и без разлененіа и без небреженіа всегда дело Господне делати.

помыслы и нелепые идолы, во время зимы водруженные в смысле твоем, и час смущения и бесчиния помыслов, незадолго прежде восставших на тебя в невидении омрачения, — как скоро уклонился ты к страстям и собеседовал с ними в омрачении смысла. И поминая это, кайся и укоряй себя. Разумей же, что все это промысел Божий наводит на нас, чтобы мы смирились.

Ибо говорит блаженный Григорий Синаит: «Если не будет человек оставлен, и побежден, и пленен, поработившись всякою страстию, и помыслом, и духом побеждаем, и ни отдел помощи не обретая, или от Бога, или от чего бы то ни было совершенно, так что недолго и в отчаяние прийти насилуемому во всем, не может он сокрушиться и считать себя ниже всех и последнейшим, и рабом всех, и самых горьких бесов худшего, как полностью ими насилуемого и побеждаемого. И это — предусмотренное Промыслом наставительное смирение: за ним следом дается от Бога и высокое, то есть божественная сила, действующая и творящая все, из‑за нее своим орудием того постоянно видящая, с ее помощью совершающим Божии чудеса». Внимай же этому со страхом: если не смиришь свое мудрование, оставит тебя благодать и совершенно падешь ты в том, в чем только искушаем был помыслом. Ибо способность стоять в добродетелях не от тебя зависит, но есть дело благодати, носящей тебя на ладонях рук своих, сохраняя от всего сопротивного. Нам же подобает быть очень внимательными к тому, чтобы никак не стать причиной усиления у нас лукавых помыслов, — если будем шествовать путем Божиим не правильно, но развращенно и не соблюдая себя. Желающий прилежать любви Божией и поистине спастись должен ведь проводить жизнь со многим усердием и старанием, держась всех божественных Писаний, все, насколько по силам, благочестиво совершая, и всегда без разленения и небрежения делать дело Господне.

4. О поддержании всего делания в жительстве нашем

Поддерживаться в жительстве нашем должно и то, чтобы всегда и во всяком начинании душой и телом, словом, делом и помышлением пребывать в деле Божием, насколько это по силе. «Ибо как прежде, живя в миру, в суете его, всем умом и чувствами поработились мы прелести греховной, — говорит блаженный Филофей, — так опять подобает намъ, въ еже по Бозе житіе преступльшим, всем умом и чювъствы работати Богу живу и истинну и Божій правде и хотенію» и творити святыа Его заповеди и от всех неугодных /а. so об./ Богу всячь- скы удалятися, по Писанію, глаголющему: «Къ всем заповедем Твоим направляхся и всякъ путь неправды взненавидех».

И от сна убо въставъ, преже прославити Бога, таже исповедатися Ему, и потом — сіа деланіа: молитва, пеніе, чтеніе, рукоделіе и аще поделіе кое. Всегда же имети умъ въ благоговеніи мнозе и въ надежи Божій висящь, и вся творити къ благоугоженію Его, а не къ тщеславію, ни къ человекоугодію, ведяще из/,..5//вестно, яко всегда с нами есть «иже везде сый и вся исполняай». Понеже «насаждей ухо» слышит вся, и «създавый око» сматряетъ везде. И аще прилучится беседа, — и сіа по Бозе съхраняася от роптаніа и осуженіа, и празднословіа, и любопреніа. Такоже и въ пищи и в питіи — и се съ страхом Божіим. Наипаче же въ время сна — благоговейне внутрь, мыслене, вне же — въ всех удесех благосъпрятанне. Сонъ бо сей маловременный образ есть вечнаго сна, сиречь смерти, /Л. siоб./ и на одре възлежаніа въ гробъ положеніе вменяти. И въ всех сих Бога всегда пред очима имети, по иже от Давида реченному: «Предъзрех Господа пред мною выну, яко одесную мене есть; да ся не подвижу». Иже убо сице творяй всегда въ молитве есть. И аще кто тело здраво имат, утомляти подобает его постом и бденіемъ и деланіемъ труднымъ; аще поклоны, или рукоделіе — съ трудом подобает творити, да порабощается души и от страстей /л. 52/ избавляется благодатію Христовою. Аще ли же тело немощно, проти- ву силе окормляті е. О молитве же всегда не нерадити и здравому и немощному. Даже и въ нужней потребе умъ съкровно30 да поучается. И съ страхом и сіе подобает съвершати. Телесное убо деланіе от здравых телом и крепкых истяжется по коегождо силе; мысленое же — еже умъ имети въ благоговеніи и в надежи Божій и любви Его приле- жати — всем должно есть, даже /л.5206 / и в велице болезни. Такоже и ближнимъ нашим длъжни есмы, по Господни заповеди, любовь имети и, аще близ нас обрящутся, словом и делом сіа показати, аще възмо- жем съхранити и Божію. Аще ли далече нас суть, умне любовью съче- татися тем и всяко злопомненіе еже кь тем от сердець наших отгнати, и съ смиреніемъ душу повинути им и изволеніемъ добрым тем благо- угодити. Аще бо Господь таковых нас узрит, и нашя прегрешеніа простит, и молитвы нашя /л. 53/ яко даръ благый пріемлет, и милости Своа богатне намъ подасть.

же подобает нам, к житию по Боге приступившим, всем умом и чувствами работать Богу живому и истинному и Божьей правде и воле» и творить святые Его заповеди, и от всего неугодного Богу всячески удаляться, по Писанию, говорящему: «Ко всем заповедям Твоим я направлялся и всякий путь неправды возненавидел» (Пс. 118, 128).

И, от сна восстав, прежде надо прославить Бога, затем исповедаться Ему, а потом — такие дела: молитва, пение, чтение, рукоделие и, если есть, какое‑то поделие. Всегда же имей ум во многом благоговении и в надежде Божией висящим, и все твори для благоугождения Его, а не для тщеславия, ни для человекоугодия, зная точно, что Он всегда с нами, «везде сущий и все исполняющий» (Из молитвы Святому Духу). Поскольку «Насадивший ухо» слышит все и «Создавший око» (Пс. 93, 9) смотрит везде. И если случится беседа, — и ее веди по Боге, избегая ропота, осуждения, празднословия и любопрения. Так же и в пище и в питии — и это принимай со страхом Божиим. Особенно же во время сна держись благоговейно внутренне, мысленно, вовне же — во всех членах благоопрятно. Ибо этот кратковременный сон есть образ вечного сна, то есть смерти, и возлегание на постели считай положением во гроб. И при всем этом следует всегда иметь пред очами Бога, по реченному Давидом: «Всегда я видел предо мною Господа, ибо Он одесную меня; да не поколеблюсь» (Пс. 15, 8). Так поступающий всегда пребывает в молитве. И если кто‑то имеет здоровое тело, подобает утомлять его постом, бдением и трудным деланием; поклоны ли, или рукоделие — с трудом подобает творить, да порабощается тело душе и от страстей избавляется благодатью Христовой. Если же тело немощно, — соответственно силе надо управлять им. В молитве же — никогда не быть нерадивым ни здоровому, ни немощному. Даже и при естественной потребности ум сокровенно да поучается. Со страхом и это подобает совершать. Ведь телесное делание взыщется от здоровых телом и крепких по силе каждого; мысленное же — то есть иметь в уме благоговение и надежду Божию и любви Его прилежать — всем необходимо, даже и в тяжелой болезни. Также и к ближним нашим мы должны, по Господней заповеди, иметь любовь и, если они оказываются поблизости от нас, показывать это словом и делом, если сможем сохранить при этом любовь и Божию. Если же они далеко от нас, в уме любовью соединяться с ними и всякое злопамятство по отношению к ним от сердец наших отогнать и со смирением подчинить им душу и добрым изволением им благоугодить. Ибо если Господь увидит нас таковыми, то и прегрешения наши простит, и молитвы наши как дар благой примет, и милости Свои щедро нам подаст.

Изображение преднихъ и сказаніе еже по сих

Се, благодатію Божіею рехом от святых Писаній въмале о мысле- ном деланіи, и о еже въ нем на нас различіи вражаа брани, и нашем бореніи еже къ сим, и яко изящное бореніе — еже бес помыслъ имети сердце въ молитве. И убо, рекше о действіи сих, и в сих отчасти дерз- нухом назнаменати святаа Писаніа, — кіа благодати сподобляются сих делатели, /л.53об./ недостоинъ сый ни коснутися таковых. И еще рекохом, чим укреплятися тружающемуся въ сихъ и како обдръжно жительство проходити тщащемуся к сему изящнейшему и первейше- му боренію великыа победы, сиречь безмолвіа умнаго и истинныа молитвы. Таже по сихъ, Богу вразумляющу, и прочаа образы различных бореній и победы речем.

5. О различіи нашего бореніа и победы на осмь начальнейших помыслъ страстных и прочих и. 54/

Различны образы бореніа, имиже победу поставляти нам на лука- выа помыслы, рекошя отци. Противу мере когождо подвізающихся еже молитися[193] на помыслы и еже пререковати им, и еже уничижати, и отгоняти их. И еже убо уничижати и отгоняти — съвершеннейших есть, а еже противъ вещати — и сіе предъуспевших есть. Новоначал- ных же и немощных — еже молитися на них и благыа помыслы приво- дити на лукавыа, понеже святый /л.54об./ Ісаакъ въ образе добродете- лей повелевает подукрадати страсти. И Петръ Дамаскын глаголет: «Благый прилогъ мыслемъ дело уготовано да имамъ». И иніи отцы сіце рекошя. Тем же мы, аще когда насиловани будем помыслы, не могуще молитися въ смиреніи и въ тишине внутреней, тогда подобает молитися на них и на полезнаа преводити. Како же помолимся и на полез- наа преводим, и въ сем святаа Писаниіа /л. 55/ представим.

Понеже осмь помыслъ, рекошя отци, обдержателных, от нихже и прочим мнозем ражатися страстным помыслом: 1. чревообьястный, 2. блудный, 3. сребролюбный, 4. гневный, 5. печалный, 6. уныніа,7. тщеславный, 8. гордостный. И убо первый всем чревообьястный по- ложишя. И мы о сем преже глаголем, да премудрых чинъ мы, неразумии, не преминем; но, последующе словесем святых /л. 55об./ отець, сице творимъ.

Обозрение сказанноего прежде и показ последующего