Преподобные Нил Сорский и Иннокентий Комельский. Сочинения

И больше всего пытливо читаю я божественные Писания: прежде всего — заповеди Господни и толкования их, и апостольские предания, затем жития и учения святых отцов, — и им я внимаю. И что согласуется с моим представлением о благоугождении Богу и о пользе для души, переписываю себе и тем поучаюсь, и в том жизнь и дыхание мощь мою и леность и нераденіе на Бога и на Пречистую Богородицу[426] възложихь.

И аще что случится творити ми, аще не обрящу то въ святых Пи- саніихь, отлагаю се на /л. ш/ время, дондеже обрящу. Понеже по своей воле и по своему разуму не смею что творити. И аще кто любовію духовною прилепляется мне, тако[427] же съветую делати, наипаче[428] же[429] тебе, занеже изначала духовною любовію усвоаемь еси мне. Сего ради и слово подвигохь къ тебе, съветуа въ благо, яко своей души: како самъ тъщуся делати, тако и тебе беседовахь.

Ныне же, аще и разне теломь есмы, но духовною любовію съпря- жени и съвокуплени. И у/л. isi об./става ради сеа божественыа любве беседовах ти тогда и ныне пишу въ спасеніе души. И ты яже слыша от мене и написанна видевь, аще угодно ти есть, подражай сіа. Желаа сынъ и наследникь быти святых отецъ, твори заповеди Господня и преданіа святыхь отецъ и сущимь с тобою братіамь глаголи.

И аще особне вселеніе твое есть или въ монастыри съ братіами еси, вънимай святымь Писаніемь и по стопамь святых отецъ шествуй. Занеже божественая Писаніа намь а». 152/ тако повелевают: или пови- нутися такову человеку, кто будеть сведетельствованъ въ деланіи словомь и разумомь духовне, — якова же пишет Великый Василіе въ слове, емуже начало: «Придите къ Мне вси труждающеися». Аще ли не обрящется таковь, ино повинутися Богу по божественыхь Пи- саніихь, а не так безъсловесно, якоже неціи: и егда въ монастыре съ братіами, мнящеся въ повинованіи, самоволіем безъсловесно пасутся и ошелствіе такоже творят /л. 152ов./ неразумно, волею плотскою веду- щеся и разумомь неразсудном, не ведяще ни яже творять, ни о нихже утверждаются. О таковыхь Іоаннъ Лествичный разсуждаа, въ иже о различіи безмолвіа слове глаголеть: «Самочиніемь паче, неже настав- лениемь, от мненіа плавати изволишя». Еже да не будеть намь! Ты же, творя по святыхъ Писаніихъ и по жітелству святыхъ отецъ, благодатію Христовою, не погрешиші.

Ныне же и азъ оскорбихся о томь, что ты скорбенъ. Того ради по- нудихся и пи/л. /53/сати къ тебе, — чтобы еси не скорбенъ былъ. Богъ же всякыа радости и утехы да утешить сердце твое и известить о нашей любви еже к тебе. Аще и грубо написах ти что, но — не иному мое имею. А немощь мою, леность и нерадение на Бога и на Пречистую Богородицу я возложил.

И когда случается мне что‑то предпринять, если не нахожу того в святых Писаниях, откладываю это на время, пока не найду. Потому что по своей воле и по своему разуму не смею я ничего делать. И если кто‑то по любви духовной прилепляется ко мне, советую так же поступать, особенно тебе, потому что с самого начала духовная любовь сделала тебя своим для меня. Оттого и обратил я к тебе слово, советуя во благо, как своей душе: как сам стараюсь делать, так и тебе говорил.

Ныне же, хотя и порознь мы телами, но духовной любовью сопряжены и совокуплены. И по закону этой божественной любви и тогда беседовал я с тобой, и ныне пишу для спасения души. И ты что слышал от меня и написанным видел, если угодно тебе, подражай этому. Желая сыном и наследником быть святых отцов, твори заповеди Господни и предания святых отцов и живущим с тобой братьям говори.

И особо ли ты живешь, или в монастыре с братьями пребываешь, внимай святым Писаниям и по стопам святых отцов шествуй. Потому что божественные Писания нам так повелевают: или повиноваться такому человеку, который будет засвидетельствован в делании словом и разумом духовно, как пишет Василий Великий в слове, у которого начало: «Придите ко Мне все труждающиеся» {Мф. 11, 28). Если же не найдется таковой, тогда — повиноваться Богу по божественным Писаниям, а не так бессмысленно, как некоторые: и когда в монастыре с братьями, будто бы в повиновении, в самоволии бессмысленно пасутся, и отшельничество так же осуществляют неразумно, плотской волей ведомые и разумом неразмышляющим не понимая ни того, что делают, ни того, в чем утверждаются. О таковых Иоанн Лествичник, рассуждая, в Слове о различии безмолвия говорит: «Самочинно скорее, нежели согласно наставлению, следуя своему мнению, плавать они захотели». Да не будет этого с нами! Ты же, поступая по святым Писаниям и по житиям святых отцов, благодатью Христовой, не погрешишь.

А теперь и я стал скорбеть из‑за того, что ты скорбен. Из‑за этого- то и заставил я себя написать тебе, — чтобы ты не скорбел. Бог же всякой радости и утехи да утешит сердце твое и известит о нашей любви к тебе. Хоть и грубо я написал, но ведь — не кому‑то иному, но кому, но тебе, присному възлюбленому моему, не хотя презрети прошеніе твое. Надею бо ся, яко съ любовію пріимеши и не позазри- ши неразумію моему.

А о вещехь нашихь, о нихже молихь святыню твою, та добре по- тъщался еси устроити, о томь челомь бію. л» іззоб./ Богъ да въздасть ти мьзду противу твоему труду.

Ктому же еще молю твою святыню: да не положиши[430] словеса она скорбь, яже глаголахомь тогда. Аще бо и по вънешнему мнятся жос- тока, вънутрь же исполнь пользы. Понеже не своя глаголахь, но от святых Писаній. Жостъка убо поистине онемъ, иже не хотять истинно смиритися въ страсе Господни и плотъскыхъ мудрованій отступите но по своихь воляхь страстных жити, а не по святыхь Писаніихъ. Таковіи бо не испытуютъ святая /л. 154/ Писаніа съ смиреніемь духовне. Неціи же от нихь не хотять и слышати ныне еже по святыхь Писаній жити, якоже бы рещи: не намь писана суть, и не подлежить еже въ нынешнем роде хранити та.

Истинным же делателемъ и древле, и ныне, и до века словеса Господня чиста, яко сребро ражжено и очищенно седмерицею, и заповеди Его светлы и въжеленны имь паче злата и каменіа честна, и услаж- дають ихь паче меда и сота, и хранять я. И вънегда съхрал 154об./нять та, въспріимуть въздааніа многа.

Здравьствуй о Господе, господине отче, и моли о нас грешныхь, а мы святыни твоей велми челом біемъ.

Послание брату, пришедшему с восточной стороны