Седмица - Седмица.RU//Библиотека

с важнейшими разночтениями и исправлениями по списку Муз. № 2469 (М), а также по списку Кир.-Бел. № 21/1098 (К) и списку «Миротворного круга» F.I.321 (Г).

Примечания

[1] Рукописный отдел Музея истории религии и атеизма, ф. № 1, оп. № 1, ед. хр. 180, л. 17 [2] Просветитель, изд. 1904 г., стр. 337—338 (ср. ниже, стр. 395); Просветитель, стр. 358—359 (ср. ниже, стр. 401). Ср. выше, стр. 157. [3] Просветитель, стр. 336, 358—359 [4] См. выше, стр. 376. 390 и ниже, стр. 472 и 481. [5] См. ниже, стр. 397. [6] Просветитель, стр. 342, [7] См. ниже, стр. 397 [8] Просветитель, стр. 344. [9] См. ниже, стр. 400. [10] Просветитель, стр. 352. [11] См. ниже, стр. 400. [12] Просветитель, стр. 353. [13] См. ниже, стр. 397, ср.:. 343 Просветитель, стр. 343 [14] См. ниже, стр. 395, ср.: Просветитель, стр. 337 [15] См. ниже, стр. 397, ср.: Просветитель, стр. 342 [16] См. ниже, стр. 398, ср.: Просветитель, стр. 345 [17] См. ниже, стр. 413, ср.: Просветитель, стр. 400 [18] См. ниже, стр. 400, ср.: Просветитель, стр. 352. [19] ГПБ, F.I.321, л. 42 об. [20] См. выше, стр. 135.

[21] Это послание «О летах» помещается также за 8-м, 9-м и 10-м «словами» в Ундольском изводе «Просветителя» (см. ниже, стр. 456). [22] Об этом памятнике см. статью В. М. Ундольского в «Архиве историко-юридических сведений изд. Н. Калачевым» (кн. I, СПб., 1860, отд. III, стр. 6), см. также выше, стр. 187—188.

Сказание от божественых писаний яко его же бог не повеле ведати, о сих не подобает пытати, и о глаголющих яко седмая тысяща лет прошла и пасхалиа скончялася, что святи и отцы сложили на 7000 лет, а втораго пришествия Христова нет, и святии деи отцы солъгали.

Иже сице глаголют, сии супротивная глаголют всему божественному писанию

Преже всего подобает ведати, како повелено есть нам от божестве ных писаний о бозе мудръствовати и что есть яеизглаголанное о нем и что изъглаголанно. Яко убо бог есть—вемы, а еже что есть существо божие — не вемы. Яко убо премудр есть — вемы, а еже колико есть премудр — не вемы. Яко велик есть — вемы, а еже что есть величество его — не вемы. Яко промышляет и объемлет и вся содержит — вемы, а еже како — не вемы.

И еже бог не повеле сих глаголати, немощно и не токмо нам, но и небесным силам. Что же есть дивно о бозе, яко не вемы его существа, «о убо и о творениих его не вемы, сиречь о ангелех и о небеси и о солънцы и луне и звездах и о земле и о мори и о воздусе и огни и прочих тварех? Даст нам от чясти разумети, а не все знати, есть же се яко от небытиа в бытие приведе и сотвори все видимое и невидимое словом скончеваемо и духом совершаемо, а еже како есть — не вемы и неведомых глаголати не можем.

Богу тако изволившу его неизреченными судбами рекшему: вышьших тебе не пытай и глубочяйших тебе не ищи. Таже и человека сотвори и даст разумети, яко есм человек одушевлен, самовластен, разумен; не вем же, како есм сотворен или какова есть в мне душа. Такоже и конец положи когождо человека неведома, даст же знамение: старость и немощь. Сице и всемирный конец и второе его пришествие никто же весть, даст же знамение: временем пременение и скорбем и бедам нахожение.

Видиши ли яко премудре яви[1] и полезно скры? Но егда убо вопрошен бысть от священных его ученик и апостол о скончянии всемирном, сице рече: Еуангелие: «О дни же том и чясе никто же весть, ни ангели небеснии, ни сын, токмо отец мой един. Блюдете, бдите и молитеся: не весте бо когда время будет!». Толкование Златоустаго: «Учит зде ученики не искати превосходящая человеческий разум: рек бо, яко ни ангели — возбраняет им не уведети ныне, его же ни ангели ведят; рек же яко отец един весть — возбраняеть им ни потом не искати уведети; приложи же ни сын весть — яко да не стужают си ученицы, яко не сказа им.

И не полезно нам ведати, когда кончина будет когождо или соборное скончяние, да присно подвизаемся чяюще его. Аще бо ныне, не вемы ни своея кончины, ни соборныя, друг друга снедаем и блуды и прелюбодействы и разбои и татбами и всеми делы сатаниньскими исполнени есмы, что не быхом сотворили, зло, аще быхом ведали конец, но все время живота своего во гресех изживше, таче во един день покаятися хотехом!».

Еуангелие: «Яко же во дни Ноевы, тако будет и пришествие сына человескаго: яко же бяху в дни преже потопа ядуще и пиюще, женящеся и посягающе». Толкование Златоустаго: «На уверение неложным его словесем приводит сказание бывъшаго потопа в дни Ноевы. Яко же бо тогда ругахуся составлению ковчега, Ноеви убо всегда въпиющу: покайтеся, они же смеющеся ругахуся, дондеже приде вода и погуби всех.

Тако и ныне нецыи ругаются о словесех кончины. Объявляет же ся, яко антихристу приходящу сласти похотныя умножатся в человецех и на питаниа и на блуды безсрамно уклонятся, яко же при Нои исполины[2]». И паки подобно сему и святый апостол Петр глаголет: «Приидет же день господень, яко тать в нощи». К великому же Иоанну богослову сам глаголеть в откровении: «Се гряду яко тать».

И великий апостол Лука глаголет в деяниих: «Ови же убо съшедшеся вопрошаху его, глаголюще: Господи, аще в лето се устраяеши царствие Израилево? Он же рече к ним: несть ваше разумети времена и лета, еже отец положи своею областию». Аще убо апостолом не повеле о сем испытовати, к ним же сам рече: «Вы есте миру и божественаго духа исполнь суще», колми паче нам, иже многих страстей исполнь сущем и всегда богови согрешающим, не подобает пытати, их же бог не повеле.

И многа такова в божественом писании обрящеши о сем, яко богу съпротивно есть и отнудь отреченно, еже божиа судбы опытывати. А иже глаголют яко святии отцы написали, что седмь тысящь лет здешняго житиа, а осмая тысяща будущаго века, а ныне седмь тысящь прошло, а конца несть, ино и святии деи отцы солгали[3]; иже глаголют тако, яко святии отцы солгали, то ти суть уста отца их сатаны, яко не хотяще потрудитися в ширине божественаго писаниа и поискати в нем божественаго духа скровенных тайн и дерзают рещи, яко святии отцы солгали.

Еже убо святии и божествении отцы наши и учитилие любомудръствоваша и предаша нам от иных многих, им же несть числа, и глаголаша и научиша вся согласна пророческому и еуангельскому и апостольскому учению сказаша и написаша. И ныне тако же и о сем написаша согласно пророческим речем. Рече бо премудрый Соломон: «Дай же часть убо седмым, то тогда осмым».